Lucht-lucht warmtepomp | Prijzen, werking en voordelen

Warmtepompen zijn een populaire manier om je woning te verwarmen of te verkoelen op een duurzame manier. In dit artikel lees je meer over de lucht-lucht warmtepomp, inclusief de prijs, werking en de voordelen. Op die manier kun je zelf beslissen of deze warmtepomp geschikt is voor jouw behoeften!

lucht-lucht warmtepompen

Wat is een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp is een type warmtepomp dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze gebruikt om een ruimte te verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp werkt met warmteoverdracht waarbij de buitenunit de warmte uit de lucht haalt. Vervolgens geeft de buitenunit deze warmte aan de binnenunit. Die verwarmt vervolgens je woning met de warme lucht. Het is een efficiënte manier van verwarmen en kan ook dienen als airconditioning tijdens warme zomerdagen. Bovendien is een lucht-lucht warmtepomp milieuvriendelijk omdat het geen gas gebruikt.

Lucht-lucht warmtepomp prijs

De prijs van een lucht-lucht warmtepomp ligt tussen de € 4000 en € 8000, inclusief BTW en montage. Dit maakt het de meest betaalbare optie onder de warmtepompen. Voor een overzicht van verschillende soorten warmtepompen en hun prijzen, kun je onze prijzen pagina bezoeken.

Is er een subsidie?

Helaas is er geen nationale subsidie beschikbaar voor de aanschaf van de lucht-lucht warmtepomp. Echter, afhankelijk van de regio waarin je woont, kunnen er mogelijk regionale subsidies beschikbaar zijn. Raadpleeg onze subsidie pagina voor meer informatie.

Factoren die de kosten bepalen

Naast de aanschafprijs, zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op de kosten van een lucht-lucht warmtepomp.

  1. Denk bijvoorbeeld aan het type warmtepomp, zoals split-unit of monoblock. De split-unit bestaat uit een binnen- en buitenunit. Een monoblock warmtepomp bestaat uit één unit. Deze heeft een technisch ingewikkelder systeem, wat dit tot een duurdere warmtepomp maakt.
  2. Het aantal binnenunits waar je voor kiest, heeft ook invloed op de kosten. Wil je er bijvoorbeeld één in al je kamers, of slechts alleen in de woonkamer?
  3. Ook het vermogen van de warmtepomp, of wel hoe krachtig de warmtepomp is, kan de kosten verhogen. Wanneer je een grote woning hebt die veel verwarming nodig hebt, zal je een warmtepomp met een hoger vermogen aan moeten schaffen.
  4. Als laatste zijn er ook meerdere merken lucht-lucht warmtepompen die verschillende prijzen hanteren.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt een compressor om deze warmte op te waarderen en vervolgens af te geven aan de binnenruimte via een binnenunit. Voor meer details over de werking van een warmtepomp, kun je ons artikel over de lucht-lucht warmtepomp bekijken. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat ook in de vorm van een monoblock. Een monoblock warmtepomp heeft een geïntegreerde binnenunit, waardoor het systeem compacter is. In dit artikel over monoblock warmtepomp lees je meer over dit systeem.

Verwarming en airco

Naast verwarmen, kan een lucht-lucht warmtepomp ook dienen als airconditioning door warmte uit de binnenruimte te halen en naar buiten af te voeren. Wanneer de lucht-lucht warmtepomp als airco wordt gebruikt, werkt de warmtepomp omgekeerd in vergelijking met wanneer de warmtepomp voor het verwarmen van je woning wordt gebruikt. De warmtepomp onttrekt lucht van buiten waarna de airco onderdelen in de binnenunit deze lucht omzetten in een aangename temperatuur. Deze lucht wordt vervolgens je binnenruimte ingeblazen. Zo wordt een fijnere lucht in de ruimte gecreëerd.

Verschil lucht-lucht en lucht-water warmtepomp

Lucht-lucht warmtepompen verschillen van lucht-water warmtepomp wat betreft de manier waarop ze warmte afgeven aan het verwarmingssysteem. Lucht-lucht warmtepompen verwarmen of verkoelen een ruimte met lucht door middel van bijvoorbeeld een plafondunit. Lucht-water warmtepompen doen dit met water via radiatoren. Lucht-lucht warmtepompen kunnen niet hybride worden gebruikt, terwijl lucht-water warmtepompen dat wel kunnen. Voor meer informatie, kun je onze lucht-water warmtepomp pagina bekijken.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Waarom een lucht-lucht warmtepomp kopen?

Een lucht-lucht warmtepomp is een van de gemakkelijkste en goedkoopste alternatieven voor traditionele verwarmingssystemen. In vergelijking met andere warmtepompen vereist het minder isolatie en verbouwingen.

Voordelen

Een lucht-lucht warmtepomp heeft verschillende voordelen.

  • Zo is het een duurzame manier van verwarmen, en geeft de lucht-lucht warmtepomp een hoog rendement.
  • Bovendien kan de lucht-lucht warmtepomp gemakkelijk geplaatst worden. Dat is natuurlijk ook een belangrijk voordeel omdat je daar uiteindelijk tijd en geld mee bespaart.
  • De lucht-lucht warmtepomp heeft een eenvoudige installatie.

Hieronder lees je meer over de voordelen van de lucht-lucht warmtepomp.

1. Veelzijdige en snelle werking

Met een lucht-lucht warmtepomp kun je verwarmen en koelen. Zo kun je de warmtepomp in de zomer dus ook als airconditioning gebruiken. Dit maakt een lucht-lucht warmtepomp erg veelzijdig. Daarnaast hebben lucht-lucht warmtepompen een snellere werking dan water-waterwarmtepompen. Je voelt de effecten bij de lucht-lucht warmtepomp dus sneller dan bij water-warmtepompen.

2. Betaalbare optie die toch energiezuinig is

Ondanks de lagere aanschafkosten, is een lucht-lucht warmtepomp toch zeer energiezuinig qua verbruik en kan het aanzienlijke besparingen opleveren op je energierekening. Bovendien is het de goedkoopste optie voor duurzaam verwarmen en is het zuiniger dan gasverwarming.

Nadelen

Helaas hebben lucht-lucht warmtepompen ook nadelen. Voorbeelden van nadelen zijn onder andere:

  • Het feit dat ze een lager rendement hebben dan andere soorten warmtepompen en dat dit rendement ook afhankelijk is van de weersomstandigheden.
  • Daarnaast kan de binnenunit maar één kamer verwarmen en is de lucht-lucht warmtepomp niet aan te sluiten op bestaande verwarmingssystemen.

Werkt niet het beste in de winter

Een belangrijk nadeel is ook dat je in de winter vaak extra verwarming nodig hebt naast de verwarming met de lucht-lucht warmtepomp. Dit komt omdat het rendement in de winter te laag is om je woning voldoende te verwarmen

Is het geschikt als hoofdverwarming?

Hoewel een lucht-lucht warmtepomp niet ideaal is als hoofdverwarming, kan het in sommige gevallen toch voldoen. Dit geldt echter wel vooral voor goed geïsoleerde, kleine appartementen. Wel zal dit oplopen in de kosten. Mocht je dus niet beschikken over een goed geïsoleerd appartement, dan is het niet aan de raden om een lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming te gebruiken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.