Geluid warmtepomp | Wat te doen tegen geluidsoverlast?

Een warmtepomp is natuurlijk een goede duurzame oplossing voor verwarming en verkoeling van je woning. Echter kan het zo zijn dat je warmtepomp veel geluid produceert. Geluidsoverlast kan niet alleen storend zijn voor jou zelf, maar ook voor je buren.

geluid-warmtepomp.jpg

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Het geluidsniveau van een warmtepomp wordt aangegeven op het energielabel van je warmtepomp. Bovendien kan het variëren afhankelijk van het model en de plaatsing. Doorgaans vermeldt het energielabel twee waarden: één voor het geluidsniveau binnenshuis en één voor buitenshuis.

  • Geluidsniveau binnenshuis:
    De binnenunit van een warmtepomp is over het algemeen minder luidruchtig dan de buitenunit. Het geluidsniveau van de binnenunit van een warmtepomp varieert meestal tussen de 20 en 30 decibel (dB), wat vergelijkbaar is met zacht geroezemoes of het geluid in een bibliotheek.
  • Geluidsniveau buitenshuis:
    De buitenunit van een warmtepomp produceert doorgaans meer geluid. Dit varieert tussen de 40 tot 60 dB. Dit is vergelijkbaar met een rustig kantoor of een normaal gesprek.

Waar komt het geluid van een warmtepomp vandaan?

Het geluid van een warmtepomp kan afkomstig zijn van verschillende onderdelen en processen binnen het apparaat. De belangrijkste geluidsbronnen zijn:

  1. Compressoren
    De compressor is verantwoordelijk voor het circuleren van het koelmiddel door het systeem. De compressor kan dan ook flink wat geluid produceren, met name tijdens het opstarten en wanneer het hoog belast wordt.
  2. Ventilatoren
    Zowel de buitenunit als de binnenunit van de warmtepomp bevatten ventilatoren die lucht door de warmtewisselaars blazen. Deze ventilatoren kunnen afhankelijk van hun snelheid en de weerstand van de luchtstroom geluid maken.
  3. Trillingen
    Trillingen van de compressor en andere bewegende onderdelen kunnen zich via de behuizing van de warmtepomp en de bevestigingspunten naar de omgeving verspreiden. Ook dit kan bijdragen aan het totale geluidsniveau.

Factoren die invloed hebben op het geluidsniveau

Bovendien zijn er verschillende factoren die het geluidsniveau van een warmtepomp kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere:

  1. Plaatsing
    De locatie van de warmtepomp, zowel binnenshuis als buitenshuis, kan een grote invloed hebben op hoe het geluid wordt ervaren. Het kan helpen om je warmtepomp op een strategische manier te plaatsen. Zo kun je geluidsoverlast verminderen.
  2. Isolatie en omkasting
    Wanneer je gebruik maakt van geluidsisolerende materialen en speciale omkasting, kun je het geluid dat je warmtepomp produceert erg verminderen. Dit geldt vooral voor de buitenunit van de warmtepomp.
  3. Onderhoud
    Door je warmtepomp systeem regelmatig te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat het geluidsniveau laag blijft. Uiteindelijk zal door goed onderhoud je warmtepomp minder trillingen en mechanisch geluid produceren.
Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Regelgeving en geluidseisen uit het Bouwbesluit

In Nederland gelden specifieke regels en eisen voor het geluid van warmtepompen. Dit is vastgelegd in het Bouwbesluit. De regels en eisen moeten ervoor zorgen dat warmtepompen niet te veel geluidsoverlast produceren voor de rest van de omgeving. Dit zijn de regels en eisen die gelden:

  • Geluidsnormen
    In het Bouwbesluit staat dat de hoeveelheid geluid dat een warmtepomp maakt niet hoger mag zijn dan 40 dB. Dit geldt op de erfgrens met de buren en tussen 19.00 uur en 23.00 uur. Tussen 23.00 uur en 7.00 uur mag de hoeveelheid geluid op de erfgrens niet hoger zijn dan 35 dB. Overdag geldt dat de hoeveelheid geluid niet hoger mag zijn dan 45 dB.
  • Handhaving en controle
    Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de geluidsnormen. Als de gemeente klachten krijgt over geluidsoverlast, is het mogelijk dat ze metingen uit gaan voeren. Wanneer het nodig is, kunnen ze ook maatregelen opleggen zodat het geluidsniveau lager wordt.

Oplossingen om geluidsoverlast te verminderen

Er zijn verschillende manieren om het geluid van een warmtepomp te verminderen en zo geluidsoverlast te voorkomen.

1. Geluid dempen met omkasting voor buitenunit

Wanneer je ervoor kiest om een geluidsdempende omkasting om de buitenunit te plaatsen, kan het geluid flink worden verminderd. De omkasting absorbeert geluidsgolven en verspreidt ze, waardoor het geluid afneemt.

2. Plaatsing van de buitenunit

De plaatsing van de buitenunit speelt ook een belangrijke rol wanneer je geluidsoverlast wil verminderen. Het is aan te raden om de unit op een plak te plaatsen waar zo min mogelijk geluid direct naar de buren wordt uitgestraald. Ook kan het helpen om de buitenunit op een ‘trillingsvrije’ ondergrond te plaatsen. Zo wordt geluidsoverdracht verminderd.

3. Slim kiezen: welke warmtepomp maakt het minste lawaai?

Het is belangrijk om te letten op het geluidsvermogen dat op het energielabel staat wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen. Warmtepompen met een lager geluidsniveau produceren dus minder geluid. Daarom kun je het beste voor deze warmtepompen kiezen, met name wanneer ze dicht bij de buren worden geplaatst.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.