Warmtepomp aansluiten op cv | Is het mogelijk en waarom zou je het doen? 

Een warmtepomp op je cv-ketel aansluiten kan gecombineerd worden, in dit geval spreken we van een hybride warmtepomp. Door het combineren van deze twee opties krijg je een duurzame energiebron, maar ook een betrouwbare energiebron omdat er altijd een reserve optie beschikbaar is. De warmtepomp haalt energie uit de lucht en wanneer dit niet mogelijk is, komt de cv-ketel om de hoek kijken.

warmtepomp aansluiten op cv

Kan een warmtepomp op een bestaande cv-ketel?

Een warmtepomp kan op een bestaande cv-ketel aangesloten worden. Ook hierbij is er dan sprake van een hybride warmtepomp. Het voordeel hiervan is dat je geen nieuw verwarmingssysteem nodig hebt in huis, waardoor je flink op de kosten kunt besparen. Door het combineren van de cv-ketel die al geïnstalleerd is in je woning met een nieuwe warmtepomp krijg je een duurzame manier van verwarmen in huis.

Waarom centrale verwarming en warmtepomp combineren

Waarom zou je een centrale verwarming en warmtepomp moeten combineren? Het installeren van een warmtepomp zorgt voor een hybride warmtepomp en dit brengt verschillende voordelen met zich mee:

  • Een hybride warmtepomp zorgt voor veel energiebesparing, je gebruikt namelijk minder gas
  • Je kiest voor een milieuvriendelijke keus, wat bijdraagt aan de vermindering van CO-2 uitstoot
  • Je bent niet volledig afhankelijk van één systeem

Hoe werkt een warmtepomp in combinatie met cv-ketel?

Een hybride warmtepomp werkt grotendeels hetzelfde als een reguliere warmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en zet het om in bruikbare energie. Wanneer dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld als het erg koud is buiten of als er veel energie nodig is, dan wordt er ook nog gebruikgemaakt van de cv-ketel. Hierdoor maak je over het algemeen veel gebruik van de warmtepomp, waardoor je geld bespaart en ook nog eens bijdraagt aan het milieu.

Voorwaarden voor de installatie van een hybride warmtepomp

Niet in elke woning kan een warmtepomp succesvol geplaatst worden, er zijn namelijk een paar voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • Het huis moet goed geïsoleerd zijn
  • Er moet genoeg ruimte zijn voor de installatie van de warmtepomp
  • Er moet een goed warmteafgiftesysteem aanwezig zijn, dit kun je doen door de 50 graden test te doen

Let ook op dat hoe ouder de woning, hoe lastiger het kan zijn om een warmtepomp te plaatsen. Dit komt door de mate van isolatie in oudere woningen. Het is altijd verstandig om een professionele installateur in te schakelen om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Kan je een warmtepomp aansluiten op huidige radiatoren?

Ja, het is mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op radiatoren die al aanwezig zijn in de woning, maar er zijn wel verschillende onderdelen om rekening mee te houden. Lage temperaturen radiatoren of vloerverwarming zijn de beste opties, omdat deze ook goed werken als de buitentemperatuur laag is. Bovendien kan het nodig zijn om eerst oude radiatoren te vervangen. Daarnaast is het ook mogelijk om een hybride warmtepomp aan te sluiten op je radiatoren, let hierbij wel op dat de woning hier goed geïsoleerd voor moet zijn.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Hoe warmtepomp aansluiten op cv installatie?

Het aansluiten van een warmtepomp op een bestaande cv-installatie kan het beste gedaan worden door een professional. Wanneer je een vakman inschakelt, kan hij je helpen met de juiste keuzes maken en je hebt de zekerheid dat de installatie op een juiste manier gebeurt. Dit is een erg belangrijk onderdeel om te weten dat je installatie voor een lange tijd met een goede werking mee zal gaan. Ga je zelf de installatie doen en er gaat wat mis, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de garantie en voor de optimale werking.

Zelf installeren of laten plaatsen?

Het zelf installeren van een warmtepomp is een flinke klus en kun je daarom het beste aan een professional overlaten. Het is belangrijk dat de warmtepomp op een goede manier geplaatst en geïnstalleerd wordt om er zo voor te zorgen dat de werking optimaal is en dat je lang kan genieten van de voordelen die het met zich meebrengt. Ook kan een professional je goed adviseren over waar je de warmtepomp het best kunt plaatsen en welke instellingen je kunt gebruiken. Het zelf installeren kan aantrekkelijk zijn om kosten te besparen, maar op de lange termijn zal dit voor problemen zorgen en uiteindelijk duurder zijn.

Veelgestelde vragen

Hoe ver warmtepomp van cv-ketel?

+
Het is verstandig om de warmtepomp zo dicht mogelijk bij de cv-ketel te hebben staan, want dit vermindert het verlies van energie. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat nog bij alle onderdelen makkelijke toegang is mocht er een onderdeel kapot zijn of schoongemaakt te moeten worden. Elke situatie is anders en daardoor is er geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Het is verstandig om dit te bespreken met de installateur.

Kan je een warmtepomp aansluiten op bestaande radiatoren?

+
Ja, het is mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op radiatoren die al aanwezig zijn in de woning, maar er zijn wel verschillende onderdelen om rekening mee te houden. Lage temperaturen radiatoren of vloerverwarming zijn de beste opties, omdat deze ook goed werken als de buitentemperatuur laag is. Bovendien kan het nodig zijn om eerst oude radiatoren te vervangen. Daarnaast is het ook mogelijk om een hybride warmtepomp aan te sluiten op je radiatoren, let hierbij wel op dat de woning hier goed geïsoleerd voor moet zijn.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.