Warmtepomp met convectoren | Wat zijn de voordelen?

Een warmtepomp kan niet alleen worden gecombineerd met radiatoren en vloerverwarming, maar ook met convectoren. Convectoren verwarmen niet met stralingswarmte, maar met convectiewarmte. Hoe werkt dit systeem eigenlijk? En kun je een warmtepomp combineren met bestaande convectoren?

warmtepomp met convectoren

Wat zijn convectoren? 

Convectoren zijn warmteafgiftesystemen waarmee je een huis kunt verwarmen. Convectoren zuigen koude lucht aan en warmen deze lucht op. Deze warmte lucht stijgt vervolgens op waardoor de ruimte verwarmd wordt. 

Sommige convectoren zijn voorzien van een ventilator waarmee dit proces extra kracht wordt bijgezet. De ventilatoren zorgen voor warmtestromen waarmee een kamer sneller en efficiënter verwarmd kan worden.

In combinatie met een warmtepomp of gasketel kun je met de convectoren het huis effectief verwarmen.

Kan een warmtepomp op convectoren worden aangesloten?

Kort gezegd kan een warmtepomp inderdaad op convectoren worden aangesloten. Daar staat wel tegenover dat er in sommige gevallen aanpassingen moeten worden gemaakt aan het systeem. 

Een warmtepomp is een vorm van lagetemperatuurverwarming (LTV). Dat wil zeggen dat de temperatuur van het tapwater in een warmtepomp tot slechts zo’n 50 graden gebracht wordt. 

Waarschijnlijk zijn de huidige convectoren in je woning een vorm van hogetemperatuurverwarming (HTV). Door bijvoorbeeld een ventilator aan de convectoren toe te voegen zorg je ervoor dat je toch een optimaal vermogen kunt behalen. 

warmtepomp en conectoren

Voorbeeldberekening

Laten we een voorbeeld uit de praktijk nemen. Je bent van plan een warmtepomp te nemen en de warmtepomp aan te sluiten op de cv en je huidige hogetemperatuurverwarming. Deze hogetemperatuurverwarming is berekend op een temperatuur van 75 graden, daarmee wordt een ruimte verwarmd. 

Bij dit oude systeem wordt het water op 75 graden aangevoerd en op 65 graden afgevoerd, waardoor een binnentemperatuur van 20 graden behaald kan worden.

De warmtepomp zorgt ervoor dat het tapwater in het warmteafgiftesysteem tot maximaal 55 graden wordt verwarmd. De aanvoer is dan 55 graden en de afvoer 45 graden.

Met de afmetingen en het vermogen van je huidige hogetemperatuurverwarming moet de warmtepomp dan waarschijnlijk erg hard werken om 20 graden te behouden. Het gevolg is dat de warmtepomp niet de gewenste besparing oplevert. Hoe los je dat probleem op?

Ventilo convectoren

Een van de manieren waarop je niet hoeft in te leveren op comfort is door het huidige warmteafgiftesysteem te vervangen voor convectoren met een hoog vermogen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ventilo-convectoren. 

Een ventilo-convector is voorzien van ventilatoren die de opgewekte warmte door de ruimte kunnen verspreiden. Daardoor stijgt de temperatuur beter en gelijkmatiger. Je kent dit proces misschien wel van de ventilatoren die je op een traditionele radiator kunt bevestigen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Verschillen met andere verwarmingssystemen? 

Als je convectoren vergelijkt met andere verwarmingssystemen zijn er aantal verschillen op te merken. Wanneer je van plan bent een warmtepomp te laten plaatsen is het goed om deze verschillen goed door te nemen. Zo kun je de voor- en nadelen beter afwegen.

De convectoren verschillen zowel van de traditionele radiatoren als van vloerverwarming. 

Verschillen met vloerverwarming

  • Zichtbaar: vloerverwarming is vanzelfsprekend niet zichtbaar, terwijl convectoren wel in het zicht worden bevestigd. Sommige mensen vinden dat storend
  • Sneller warm: met convectoren kun je een ruimte aanzienlijk sneller verwarmen dan met vloerverwarming, dat is met name handig als de temperatuur ineens omlaag schiet
  • Koelt beter: convectoren met een koelfunctie kunnen een ruimte ook zeer doeltreffend koelen
  • Minder gelijkmatig:  hoewel convectoren goed gelijkmatig verwarmen kan een vloerverwarming nóg gelijkmatiger verwarmen. Om die reden vinden veel huishoudens de warmte van vloerverwarming aangenamer
  • Niet stil: een vloerverwarming is een stil verwarmingssysteem, terwijl je bij convectoren de ventilator mogelijk wat geluid hoort maken
  • Geen warme vloer: een vloerverwarming zorgt voor heerlijk warme voeten, bij een convector wordt de warmte voelbaar door de ruimte verspreid

Verschillen met een radiator

  • Efficiënter: een radiator heeft vaak niet voldoende vermogen om in combinatie met een warmtepomp een ruimte volledig te verwarmen
  • Gelijkmatiger: convectoren kunnen een ruimte veel gelijkmatiger verwarmen dan onze traditionele radiatoren
  • Minder energie nodig: om met een radiator te verwarmen moet een warmtepomp hard werken, een convector heeft daar veel minder energie voor nodig
  • Modieus: een convector ziet er doorgaans mooier uit dan een radiator, de compacte systemen kunnen bovendien vaak discreet weggewerkt worden
convectie radiator

Convector verwarming in combinatie met warmtepomp

Een convectorput is een warmteafgiftesysteem dat in de vloer wordt verwerkt. De warmte stijgt op door smalle spijlen waardoor de ruimte wordt verwarmd. Het voordeel daarvan is dat er meer ruimte vrij kan blijven aan de wand. 

Als je van plan bent een warmtepomp aan het systeem toe te voegen moet je ervoor zorgen dat de toestellen voldoende kunnen blijven verwarmen. 

Hoe warmtepomp aansluiten op bestaande convectoren?

In sommige situaties is het beter om de convectoren volledig te vervangen, de verouderde toestellen kunnen mogelijk niet voldoende verwarmen. Als je toch van plan bent je huidige convectoren te behouden kun je ervoor kiezen om ventilatoren aan het systeem toe te voegen.

Bij convectorputten wordt er een goot gemaakt waarin de ventilatoren worden gelegd. De ventilatoren zorgen er vervolgens voor dat de warmte de ruimte in kan worden geblazen. De temperatuur stijgt hierdoor flink.

Zelf maken of laten doen?

Om aanspraak te maken op subsidie moet een warmtepomp worden aangelegd door een erkende installateur. Een installateur heeft veel ervaring en kan je waarschijnlijk adviseren over de nodige aanpassingen aan de convectoren. 

Om verzekerd te zijn van een veilig aangelegd systeem kun je de installatie van de warmtepomp op de convectoren wellicht beter overlaten aan een professional.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Tips

Tip 1:  Convectoren vervangen of niet? 

Een warmtepomp is een lagetemperatuurverwarming en werkt het beste met warmteafgiftesystemen die ook op een lage temperatuur zijn ingesteld. Om die reden kun je een warmtepomp bijvoorbeeld uitstekend combineren met vloerverwarming. 

Als je over voldoende budget beschikt is het de moeite waard om mogelijk ook de warmteafgiftesystemen te vervangen.

Tip 2:  Haalbaarheid

In sommige situaties is het niet mogelijk om ook de convectoren te vervangen voor bijvoorbeeld een ventilo-convector. Je kunt ervoor kiezen om aanpassingen te maken waardoor de convectoren toch naar behoren werken. Let er wel op dat dit vaak niet even efficiënt is als een nieuwe convector.

Tip 3:  Afgifteboosters

Een van die aanpassingen is het toevoegen van een afgiftebooster in de vorm van een ventilator. Met zo’n ventilator kan de warmte verder de ruimte in worden geblazen waardoor de hele ruimte goed verwarmd kan worden. 

Tip 4:  (Passief) koelen en verwarmen

Met een warmtepomp kun je mogelijk ook passief koelen. Hierbij voert de warmtepomp warmte af waardoor de temperatuur daalt. Zo heb je niet alleen profijt van de warmtepomp in de koude maanden, maar ook als het erg warm is!

Veelgestelde vragen

Wat is beter, een radiator of een convector?

+
Welk systeem het meest geschikt is zal met name afhankelijk zijn van de afmetingen van de ruimte. Een kleine ruimte kan goed verwarmd worden met een goedkopere radiator, terwijl je voor een grote ruimte beter een convector kunt gebruiken.

Ventilo-convectoren of airco?

+
Met verschillende convectoren kun je ook koelen. Het voordeel van deze convectoren ten opzichte van airco is dat je met dit systeem ook kunt verwarmen als het koud is. Dat bespaart je niet alleen geld, maar ook ruimte!

Wat is een warmtepompconvector?

+
Warmtepompconvectoren zijn warmteafgiftesystemen die ontwikkeld zijn voor een warmtepomp. Beide systemen zijn een vorm van lagetemperatuurverwarming waardoor je met deze combinatie heel efficiënt kunt verwarmen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.