Warmtepomp laten installeren | Kosten en aandachtspunten

Om aanspraak te kunnen maken op subsidie is het een vereiste dat je een warmtepomp door een installateur laat plaatsen. Wat komt er eigenlijk kijken bij het laten installeren van een warmtepomp? En op welke kosten moet je ongeveer rekenen? Dat leggen we je in dit artikel allemaal uit!

Warmtepomp laten installeren

Wat kost het installeren van een warmtepomp?

Hoe duur het laten plaatsen van een warmtepomp is zal met name afhankelijk zijn van het gekozen soort warmtepomp. Een geothermische warmtepomp waarvoor grondboringen nodig zijn is duurder dan een hybride warmtepomp met een relatief compacte buitenunit die je aan de gevel hangt.

Gemiddeld genomen is de installatie verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de totale kosten van een warmtepomp. Hoe duurder de warmtepomp, hoe duurder de installatie zal zijn. 

Installatiekosten per soort warmtepomp

Hoe kies je een goede warmtepomp installateur?

Om er zeker van te zijn dat de warmtepomp netjes, veilig en behoorlijk wordt geplaatst is het verstandig om een erkende installateur in te schakelen. Een erkende installateur heeft de benodigde certificeringen om een warmtepomp te plaatsen behaald.

Bovendien helpt een geschoolde installateur je effectief bij het vinden van een geschikt type warmtepomp en de juiste plaatsing. Maar hoe kies je nou een goede installateur?

Kwaliteitseisen en certificeringen installatiebedrijf

Voordat je als installateur warmtepompen mag plaatsen moet je aan een aantal eisen voldoen. Daar zijn verschillende kwaliteitseisen en certificeringen voor nodig. Erkende installatiebedrijven zijn vaak aangesloten bij de Stichting Erkende Installatiebedrijven (SEI). De SEI is op zijn beurt een register bij de Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL).

Om je als bedrijf aan te mogen sluiten bij de SEI worden de volgende eisen gesteld:

  • Het bedrijf heeft minstens één vakbekwame installateur full-time in dienst. Deze installateur heeft een vakdiploma behaald.
  • Het bedrijf kan aantonen dat het over geschikt materiaal, de juiste tools en de juiste uitrusting beschikt.
  • Het bedrijf betaalt contributie.
Warmtepomp laten installeren

Het is verstandig om naar de ervaring van anderen te vragen

Bij het vinden van een geschikte warmtepomp installateur is het slim om eens rond te vragen in je kennissenkring. De ervaring van anderen is bijzonder nuttig, zeker op het gebied van service en kwaliteit. 

Ook kun je online de reviews opzoeken van het installatiebedrijf dat je op het oog hebt. Andere klanten kunnen je een goed beeld geven van een bepaald bedrijf. Werkt de installateur netjes en secuur? Worden er eerlijke prijzen gevraagd? 

Waar warmtepomp plaatsen?

Een warmtepomp kan op relatief veel plekken geplaatst worden, afhankelijk van de beschikbare ruimte en de afstand tot de binnenunit. Veel mensen kiezen ervoor om de warmtepomp weg te werken op een plek waar je niet dagelijks komt. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, een kelder of de garage.

Waar een warmtepomp uiteindelijk geplaatst wordt is wederom afhankelijk van het gekozen soort warmtepomp. 

Hybride warmtepomp plaatsen

Een hybride warmtepomp kan het beste zo dicht mogelijk bij de huidige cv-ketel worden geplaatst. Bij veel mensen staat de binnenunit van de hybride warmtepomp om die reden op de zolder. 

De buitenunit wordt vaak op een beugel aan de gevelwand geplaatst of op het platte dak van bijvoorbeeld een schuur of aanbouw. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Geothermische warmtepomp plaatsen

Bij een geothermische warmtepomp wordt de buitenunit in de grond geplaatst. Dat klinkt misschien praktisch, maar er gaat wel een hoop werk aan vooraf. Voor deze warmtepomp moet er in de grond geboord worden om het systeem aan te leggen. 

Dat wil ook zeggen dat er voldoende ruimte aanwezig moet zijn om de grondboringen uit te kunnen voeren. 

Het fijne van deze plaatsing is dat de opbrengst van een geothermische warmtepomp zeer gelijkmatig is. Diep in de grond is het systeem minder gevoelig wisselingen in temperatuur. Daardoor blijft de efficiëntie van de warmtepomp het hele jaar hoog.

Warmtepomp installeren in bestaande woning

Bij het laten installeren van een warmtepomp in een bestaande woning ben je afhankelijk van de beschikbare ruimte. Het kan zijn dat je daardoor een beetje in je keuzes beperkt wordt. Er moet zowel binnen als buiten plaats gemaakt worden voor een van de units. 

Onthoud ook dat er vaak twee gaten in de gevel geboord moeten worden voor de benodigde leidingen. 

Warmtepomp laten installeren

Hybride warmtepomp aansluiten in bestaande woning

De meeste hybride warmtepompen worden in bestaande woningen geplaatst. Dat komt doordat nieuwbouw vaak zo goed geïsoleerd is dat een cv-ketel niet meer hoeft te worden toegepast. Een warmtepomp vereist goede isolatie.

Bij deze installatie wordt voor de binnenunit van de warmtepomp meestal een plaats vlakbij de cv-ketel gekozen. Zo kan er tussen de twee apparaten niet alleen minder warmteverlies plaatsvinden, maar ook minder drukverlies.

Voor de buitenunit is het verstandig om een plek te vinden waar zowel jij als je buren geen geluidsoverlast van de installatie ervaren. 

Hoe lang duurt de installatie van een warmtepomp?

Hoelang het duurt om een warmtepomp te installeren is afhankelijk van de benodigde aanpassingen. Een hybride warmtepomp wordt vaak binnen één dag geplaatst, voor dit systeem hoef je vaak weinig aanpassingen te maken.

Een complexe installatie vraagt echter meer tijd. Dan kun je erop rekenen dat de installatie van de warmtepomp ongeveer 5 dagen zal duren.

Bij een complexere installatie kun je denken aan het laten plaatsen van een groot systeem waarvoor aanpassingen aan de woning moeten worden gemaakt of wanneer je bijvoorbeeld tegelijkertijd zonnepanelen met een warmtepomp laat installeren.

Op zoek naar een specialist?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Warmtepomp installeren in nieuwe woning

Vanaf 2026 ben je verplicht een warmtepomp te kopen als je een nieuw verwarmingssysteem nodig hebt, een traditionele cv-ketel is dan niet meer toegestaan. Op dit moment wordt er bij nieuwbouw vrijwel altijd gekozen voor een warmtepomp. 

Het handige van het plaatsen van een warmtepomp in nieuwbouw is dat je veel meer mogelijkheden hebt op het gebied van plaatsing. Bij het ontwerpen van de woning wordt er al rekening gehouden met verschillende duurzame aanpassingen.

Om het laten installeren van de warmtepomp zo vlot mogelijk te laten verlopen is goede communicatie noodzakelijk. Er worden waarschijnlijk afspraken gemaakt met de architect, aannemer, netbeheerders, projectontwikkelaars en de installatieadviseur.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.