Warmtepompboiler | Kosten, werking + voor- en nadelen

Een warmtepompboiler brengt verschillende voordelen met zich en is geschikt om op een duurzame manier in warm water te voorzien. Ontdek in dit artikel hoe deze boiler werkt, wat de kosten zijn en waar je rekening mee moet houden.

warmtepompboiler

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler zorgt voor warm tapwater in huis, bijvoorbeeld voor de keuken en badkamer. Doordat het water op een duurzame manier verwarmd wordt, is de warmtepompboiler een goed alternatief voor de elektrische boiler of voor andere traditionele systemen. Je hebt minder elektriciteit nodig en kunt zo flink besparen.

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is dus een duurzame manier om in warm tapwater te voorzien, maar hoe werkt dit nu precies? De boiler gebruikt de buitenlucht of afgevoerde ventilatielucht als energiebron voor warmte. De warmte wordt uit de lucht onttrokken en wordt vervolgens afgegeven aan het water in de boiler dat hierdoor wordt verwarmd.

Dit gebeurt via het koudemiddel dat in de warmtepompboiler zit. In de compressor wordt de druk op het koudemiddel verhoogd. Hierdoor stijgt de temperatuur en wordt het koudemiddel omgezet in een gasvormige vloeistof. Dit gas geeft de warmte af aan het water in de boiler met warm tapwater als resultaat.

Verbruik van een warmtepompboiler

Het verbruik van een warmtepompboiler ligt een stuk lager dan van een elektrische boiler. Dit komt doordat de boiler minder energie nodig heeft om warmte te produceren en dus voor warm water te zorgen. Een warmtepompboiler heeft tot 75% minder energie nodig, omdat deze op een efficiënte manier met stroom omgaat.

Warmtepompboiler versus warmtepomp met boiler

Je ziet de termen allebei voorbij komen, een warmtepompboiler en een warmtepomp met boiler. Maar wat is nu het verschil? Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm tapwater en gebruikt hiervoor de buitenlucht of ventilatielucht als warmtebron. Een warmtepomp met boiler zorgt voor zowel warm water als verwarming. Dit is een warmtepomp met een losse boiler of een systeem waarbij de boiler ingebouwd is. Een warmtepomp met boiler kan bovendien, naast de buitenlucht en ventilatielucht, ook de bodem en het grondwater als energiebron gebruiken voor warmte.

boiler met warmtepomp

Voordelen en nadelen van een warmtepompboiler

Voordat je een warmtepompboiler gaat kopen, is het goed om te weten of een dergelijke boiler geschikt is voor jouw situatie en wat het je oplevert, maar ook met welke zaken je juiste rekening moet houden. Daarom hebben we de voor- en nadelen van een warmtepompboiler op een rijtje gezet.

Voordelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een warmtepompboiler? Ontdek het hieronder!

Energie besparen

Een warmtepompboiler verbruikt minder energie dan een elektrische boiler of traditioneel systeem. De boiler gaat efficiënter met stroom om. Een groot voordeel is dan ook dat je flink energie kunt besparen, wat niet alleen goed is voor je portemonnee maar ook voor het milieu. 

Duurzame keuze

Doordat de warmtepompboiler op elektriciteit werkt, heb je geen fossiele brandstoffen meer nodig voor warm water in huis. Hierdoor verminder je je CO2-uitstoot. Bovendien verbruikt de boiler minder elektriciteit dan andere alternatieven. Dit maakt het een duurzame keuze. 

Comfortabel verwarmen

Warmtepompboilers zijn geschikt voor een hoge warmwaterbehoefte. Dit betekent dat de boiler een grote hoeveelheid warm water beschikbaar stelt, afhankelijk van je wensen en verbruik. Zo kun je op een comfortabele manier het tapwater in je woning verwarmen. 

Wat zijn de nadelen van een warmtepompboiler?

Welke nadelen kent een warmtepompboiler? Ontdek het hieronder!

Een warmtepompboiler maakt geluid

Een warmtepompboiler produceert geluid. Dit komt door de werking van het apparaat, waarbij er lucht aangezogen moet worden en koudemiddel op druk moet worden gebracht. Tijdens de productie van de boilers wordt ernaar gestreefd om deze zo stil mogelijk te maken, maar je zult altijd nog wat geluid horen. 

De grootte van de boiler

Een warmtepompboiler is redelijk groot, doordat de boilers meer opslagcapaciteit nodig hebben dan bijvoorbeeld elektrische boilers. Een warmtepompboiler neemt dan ook aardig wat ruimte in beslag. Je moet dus wel over deze ruimte beschikken om de boiler op de juiste manier te kunnen installeren.

De kosten

Een warmtepompboiler vereist een aardige investering. Zo zijn de boilers doorgaans duurder dan de elektrische variant. Daarnaast neemt de installatie van het apparaat ook best wat tijd in beslag, vanwege de leidingen en bijbehorende apparatuur die geïnstalleerd moeten worden. Dit kan dus ook extra kosten met zich meebrengen. 

Wat kost een warmtepompboiler?

De gemiddelde kosten voor een warmtepompboiler liggen tussen de € 2.500 en € 3.500. Deze kosten zijn exclusief btw en installatie. Hoeveel je uiteindelijk betaalt, is dan ook afhankelijk van de complexheid van de installatie, maar ook van de prestaties van de boiler, de inhoud en het merk. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Bulex warmtepompboiler.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Subsidie voor een warmtepompboiler

Je kunt de kosten van een warmtepompboiler drukken door middel van subsidie. Dit type boiler valt namelijk onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Via deze landelijke regeling kun je dus een deel van de aanschafprijs financieren, indien je aan de voorwaarden voldoet. De subsidie kan oplopen tot 30% van het aankoopbedrag. 

Aandachtspunten bij het kiezen van een warmte boiler

Nu je weet hoe een warmtepompboiler werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoeveel je gemiddeld voor de boiler betaalt, is het goed om te kijken naar de aandachtspunten. Waar moet je op letten voordat je de boiler aanschaft en welke opties zijn er allemaal?

Met of zonder warmtewisselaar?

Wanneer je een warmtepompboiler koopt, kun je kiezen voor een boiler met of zonder warmtewisselaar. Een boiler met warmtewisselaar kun je aansluiten op andere verwarmingssystemen, zoals de cv-ketel, zonnecollectoren of een pelletkachel. Dit komt doordat er zich een extra elektrisch element in de boiler bevindt die ook warmte kant onttrekken. Een warmtepompboiler met warmtewisselaar zorgt er wel voor dat de aanschafprijs hoger komt te liggen.

Hoe lang douchen met warmtepompboiler van 200 liter?

Hoe lang je warm kunt douchen met een warmtepompboiler is ook een belangrijk aandachtspunt voordat je de boiler aanschaft. Je wilt natuurlijk wel comfortabel kunnen blijven douchen. Dit verschilt per inhoud van de warmwatertank, maar met een boiler van 200 liter kun je ongeveer 25 minuten douchen. 

Hoeveel liter boiler voor 4 personen warmtepomp?

Als je een gemiddeld huishouden hebt van 4 personen is een warmtepompboiler van 260 liter het meest geschikt. De grootte van de boiler is daarbij wel ook afhankelijk van het waterverbruik binnen je huishouden. Wanneer je veel warm water gebruikt, kan het nodig zijn om een grotere boiler aan te schaffen. 

Offertes aanvragen voor een warmtepompboiler

Vul onderstaand formulier in, geef je wensen door en ontvang offertes op maat voor warmtepompboilers. Vergelijk de prijzen en vind eenvoudig de beste deal!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.