Hoe vloerverwarming combineren met warmtepomp? Kosten + Voordelen

Wanneer je een warmtepomp hebt, kun je deze combineren met vloerverwarming. Hierbij wordt water door de buizen gepompt, wat ideaal is voor warmtepompen die goed werken bij lagere temperaturen. Hierdoor kan je de voordelen van een warmtepomp combineren met de voordelen van vloerverwarming in één.

vloerverwarming met warmtepomp

Vloerverwarming combineren met een warmtepomp: Hoe werkt het?

Vloerverwarming kan prima gecombineerd worden met een warmtepomp, omdat een warmtepomp energie haalt uit lucht, de bodem of uit water, waarna dit omgezet wordt in warmte die gebruikt wordt in de vloerverwarming. De temperatuur ligt hier namelijk wat lager, rond de 40 graden Celsius. Door deze combinatie krijg je een fijne temperatuur in huis.

Wat is de ideale watertemperatuur/aanvoertemperatuur?

De ideale watertemperatuur, ook wel bekend als de aanvoertemperatuur, is tussen de 35 en 45 graden Celsius. Dit is namelijk voldoende om je huis te verwarmen, terwijl het er nog altijd voor zorgt dat de warmtepomp optimaal kan blijven werken.

Hoeveel verbruikt vloerverwarming met een warmtepomp als energiebron?

Hoeveel energie vloerverwarming verbruikt in combinatie met een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van je woning en de mate van isolatie. Gemiddeld genomen verbruikt een warmtepomp 5 kWh per vierkante meter per jaar. Dit is een flink stuk minder dan bij een reguliere radiator.

Kan je ook bestaande vloerverwarming aansluiten op warmtepomp?

Ja, je kunt ook bestaande vloerverwarming aansluiten op een warmtepomp. Wel is het belangrijk om te controleren of het systeem kan werken met lage temperaturen van het water dat door de warmtepomp wordt gebruikt. Is dit niet geschikt, dan is het wellicht nodig om nog wat aanpassingen te doen. Dit is echter wel vaak mogelijk.

Wat betekent dat voor de bestaande radiatoren?

Wanneer je een warmtepomp wilt combineren met vloerverwarming moeten de bestaande radiatoren in de woning wellicht aangepast worden. Radiatoren zijn namelijk vaak zo gemaakt dat ze goed kunnen werken bij hoge temperaturen en ze werken dus wat minder goed bij lagere temperaturen. Een goede vervanging hiervoor is een laagtemperatuurradiator of convectoren.

Welke dikte vloerverwarming heb ik nodig met een warmtepomp?

De dikte van de vloerverwarming hangt af van het type isolatie en de specifieke kenmerken van je huis. Vaak is er een opbouwhoogte nodig van zo’n 15 tot 20 millimeter, want hierdoor is er voldoende plaats voor de leidingen, afwerking en eventuele extra’s. Het gebruik van de juiste dikte van de vloerverwarming zorgt voor de beste werking van de warmtegeleiding, dus het zorgt voor een optimale werking van het systeem.

Diameter leiding

De leidingen van de vloerverwarming zijn doorgaans zo’n 16 tot 20 millimeter groot. Het is erg belangrijk om de juiste grootte te hebben voor de optimale werking van het systeem, omdat dit zorgt voor een goede doorstroming van het water in de leidingen.

Welke vloer is het meest geschikt?

Voor de combinatie van een warmtepomp met vloerleidingen zijn vloeren van tegels, natuursteen en gietvloeren de beste opties, deze geleiden namelijk goed de warmte. Ook houten vloeren zijn goede opties, maar wel enkel als ze op een goede manier geïnstalleerd zijn en als ze geschikt zijn voor vloerverwarming. Dunne vloeren met een lage warmteweerstand zijn de beste opties.

Kosten vloerverwarming met warmtepomp

De kosten van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp verschilt per situatie, denk bijvoorbeeld aan de grootte van je woning of het type isolatie. Gemiddeld kost een warmtepomp tussen de enkele duizenden euro’s tot tienduizenden euro’s, dit is afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt. Hier komen ook nog de kosten van de vloerverwarming bij, dit is ongeveer tussen de € 30 en € 70 per vierkante meter. In totaal kom je dus uit op een hele gevarieerde prijs waardoor er geen eenduidig antwoord is te geven. De prijs begint bij enkele duizenden euro’s en loopt op tot in de tienduizenden euro’s.

Ook te combineren met een subsidie?

Je kan een deel van de kosten mogelijks drukken door een subsidie of premie. Wat zijn de mogelijkheden? Er zijn verschillende subsidies beschikbaar waarvan de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), deze subsidie zorgt ervoor dat je tot wel duizenden euro’s kunt besparen afhankelijk van het type warmtepomp dat je hebt.

Soorten warmtepompen die je kan combineren met vloerverwarming?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar die je kan combineren met een vloerverwarming. Waar let je op en wat is de beste optie? Laten we eens kijken naar een paar verschillende opties:

1. Hybride warmtepomp

Als eerst hebben we de hybride warmtepomp, deze werkt samen met een bestaande cv-ketel in de woning en is een goede optie als je je woning op een duurzame manier wilt verwarmen. 

2. Lucht-water warmtepomp

Een tweede optie is de lucht-water warmtepomp. Dit type warmtepomp haalt warmte uit de lucht en geeft deze vervolgens af aan het water dat gebruikt wordt in de verwarming.

3. Lucht-lucht warmtepomp

Een derde optie is een lucht-lucht warmtepomp, deze warmtepomp verwarmt direct de lucht in je huis, of verkoelt de lucht juist afhankelijk van wat je woning nodig heeft op dat moment. Het zelf installeren van deze warmtepomp is relatief eenvoudig.

4. Water-water warmtepomp

Een volgende optie is een water-water warmtepomp, dit type warmtepomp haalt warmte uit grondwater en is daardoor een goede optie voor vloerverwarming.

5. Geothermische warmtepomp

Een laatste optie is een geothermische warmtepomp, deze warmtepomp haalt warmte uit de grond en heeft daardoor een soortgelijke werking als de water-water warmtepomp met het verschil dat die optie enkel gebruik maakt van het water. De geothermische warmtepomp is vooral een goede optie voor nieuwbouwwoningen mits er voldoende ruimte beschikbaar is voor de installatie.

Beste warmtepomp voor vloerverwarming

De beste warmtepomp in combinatie met vloerverwarming is verschillend per situatie, elke woning is per slot van rekening ook anders. Een lucht-water warmtepomp is vaak de beste optie wanneer je een doorsnee woning hebt, omdat dit een eenvoudige installatie is, maar toch efficiënt. Heb je een grotere woning of een nieuwbouw woning? Dan is waarschijnlijk de geothermische warmtepomp een goede optie. Deze optie heeft de hoogste efficiëntie, maar hier zit dan ook een duurder prijskaartje aan vast. Het is verstandig om een professional in te schakelen en om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste keuze te maken voor jouw situatie.

Waarom combinatie vloerverwarming en warmtepomp?

De combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp brengt verschillende voordelen met zich mee, waaronder dat je huis gelijkmatig koelt of verwarmd wordt, het is energiezuinig en milieuvriendelijk en bovendien bespaar je flink op je energiekosten. Laten we eens dieper induiken in de voordelen.

Voordelen

Eén van de grootste voordelen is dat het systeem zowel de woning kan koelen als kan verwarmen, hierdoor kun je heel het jaar door gebruik maken van de voordelen.

1. Verwarmen en koelen

Eén van de grootste voordelen is dat het systeem zowel de woning kan koelen als kan verwarmen, hierdoor kun je heel het jaar door gebruik maken van de voordelen.

2. Energiezuinig

Een tweede voordeel is de energiezuinigheid. De installatie verbruikt weinig energie dankzij de efficiënte werking. Hierdoor bespaar je ook nog eens op je energierekening.

3. Milieuvriendelijk

Een laatste voordeel is dat de installatie minder CO-2 uitstoot dan een reguliere cv ketel of andere verwarmingssystemen. Hierdoor draag je ook nog eens bij aan een schoner milieu.

Nadelen?

Helaas zijn er ook enkele nadelen verbonden aan een vloerverwarming met warmtepomp:

1. Prijs

De prijs kan een nadeel zijn, maar dit is natuurlijk afhankelijk van het type dat je kiest en welke eisen je stelt. Desalniettemin kunnen de aanschafkosten flink oplopen, waardoor dit een mogelijk struikelblok kan zijn. Gelukkig zijn er wel verschillende subsidies beschikbaar.

2. Eerst goed geïsoleerd huis

Je huis moet goed geïsoleerd zijn, of als dit niet zo is moet dit eerst nog gebeuren, om een optimale werking van zowel de warmtepomp als de vloerverwarming te krijgen.

3. Niet onmiddellijk warm

Een laatste nadeel is dat de vloerverwarming niet onmiddellijk warm is, het heeft een zogenoemde langere opwarmtijd dan andere verwarmingssystemen. Hier staat dan echter wel tegenover dat het een duurzamere en milieuvriendelijke optie is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.