Waar kan ik de warmtepomp plaatsen, binnenunit en buitenunit? 

Wanneer je een warmtepomp plaatst moet je rekening houden met een aantal factoren, zoals het vermogen en het type warmtepomp. Natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden waar je de warmtepomp plaats en waar de binnenunit en buitenunit komen. Dit vertellen we jou in dit artikel

waar warmtepomp plaatsen

Waar plaats je de binnenunit en buitenunit?

Een warmtepomp beschikt over een buitenunit en een binnenunit. Hier moet je dan ook rekening houden wanneer je jouw warmtepomp wilt gaan plaatsen. Zo wordt de binnenunit vaak bij de cv-ketel geplaatst. Dit is meestal aan de muur op een stevige ondergrond.

Buitenunit in de tuin plaatsen

De buitenunit van de warmtepomp wordt natuurlijk buiten geplaatst, dit kan bijvoorbeeld in de tuin. De buitenunit heeft namelijk verse buitenlucht nodig. Wanneer je in de stad woont krijgt de warmtepomp vaak een plekje op het dak.

Waar kun je het beste een hybride warmtepomp plaatsen?

Voor een hybride warmtepomp is er wel wat ruimte naast de cv-ketel nodig, een hybride warmtepomp kun je namelijk het beste zo dicht mogelijk bij een cv-ketel plaatsen, bijvoorbeeld in de garage of op zolder of zelf op het dak. De binnenunit plaatst je dus naast of zo dicht mogelijk bij de cv-ketel in de buurt en de buitenunit in de tuin.

Waar kun je het beste een lucht-lucht warmtepomp plaatsen?

Het is belangrijk om de binnenunit en buitenunit van een lucht-lucht warmtepomp niet te ver van elkaar te plaatsen, om zo de optimale werking te garanderen. Het kan wel zijn dat de buitenunit kan zorgen voor overlast. Probeer de buitenunit dan ook ergens te plaatsen waar er zo min mogelijk kans is op geluidsoverlast. Hieronder lees je meer over waar je op moet letten bij het plaatsen van een warmtepomp in verschillende ruimtes.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Waar in huis ga je de warmtepomp plaatsen?

Er zijn verschillende plekken waar je de warmtepomp kunt plaatsen, zoals de op de zolder, in de kelder, op het dak of in de garage. Waar en hoe dat precies moet op deze plekken wordt hieronder verder uitgelegd.

Optie 1: Zolder

Een plek die vaak gekozen wordt voor een warmtepomp te plaatsen is de zolder, dit is omdat je op zolder vaak voldoende ruimte over hebt en het komt ook goed uit met de afvoer en leidingen. Wanneer je een hybride warmtepomp hebt, kun je deze het beste naast de cv-ketel plaatsen.

Optie 2: Kelder

Wanneer je de warmtepomp in de kelder plaatst, zul je minder last hebben van geluidsoverlast. Wanneer je jouw warmtepomp in de kelder wilt plaatsen moet je rekening houden met het leidingwerk en de buitenunit. De buitenunit moet namelijk in de buurt van de binnenunit geplaatst worden.

Optie 3: Garage

Je kunt de warmtepomp natuurlijk ook gewoon plaatsen in de garage, mocht je nog beschikbare ruimte hebben. Let er wel op dat er genoeg leidingen zijn en of de ruimte goed geïsoleerd is.

Optie 4: Dak

Zoals eerder vermeld wordt de warmtepomp vaak op het dak geplaatst wanneer je in de stad woont. Maar als de cv-ketel op zolder staat kan de warmtepomp ook gemakkelijk op het dak geplaatst worden, zo heb je minder last van het geluid. Dit kan zowel op het platte dak en een hellend dak.

Optie 5: Buitenunit in de zon of in de schaduw plaatsen?

Je kunt het beste de buitenunit in de schaduw of een andere koele plek plaatsen. Wanneer je dit niet doet, zal het langer duren voordat de koude lucht in jouw woning komt, door de warmte van de zon. Daarnaast kan een buitenunit zorgen voor geluidsoverlast, zorg ervoor dat jouw omgeving er geen last van heeft. 

Waar in jouw woning zitten de leidingen?

Waar een warmtepomp geïnstalleerd moet worden, hangt vaak af van een aantal factoren, zoals mogelijkheid en bereidheid om leidingen aan te leggen en aan welk type warmtepomp er aangeschaft is. Bij nieuwbouw heb je vaak geen keuze, terwijl je bij een oud huis juist leidingen moet toevoegen of meer isolatie moet toevoegen. Houd rekening met het volgende:

  • Zorg dat er voldoende leidingwerk aanwezig is in de garage of kelder, vaak zijn dit de geschiktste plekken voor een warmtepomp. 
  • Heb je een nieuwbouwwoning? Plaats dan de pomp zo dicht mogelijk bij de meeste aansluitingen, dit scheelt namelijk weer in leidingwerk. Dat bespaart dan weer kosten.

Monoblock modellen plaatsen

Het voordeel van monoblock modellen is dat ze uit een unit bestaan en makkelijk zelf te installeren zijn, ze zijn daarnaast ook eenvoudig te onderhouden. Je kunt een monoblock pomp namelijk op de buitenmuren plaatsen en dan werkt het monoblock model via 2 ventilatieopeningen die in de muur zitten. Er is op die manier geen buitenunit nodig, wat voor minder geluidsoverlast zorgt, daar profiteer jij niet alleen van, maar de mensen in jouw omgeving ook. 

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.