Buitenunit van de warmtepomp op de juiste plek plaatsen | Waarop letten? + Stappenplan

Wanneer je een warmtepomp aanschaft, is het erg belangrijk om deze op de juiste plaats op de juiste manier te plaatsen. Maar hoe weet je wat de juiste plaats is voor de meest efficiënte werking? Niet alleen dat is belangrijk, maar ook kan het zorgen voor minder geluidsoverlast voor de buren of makkelijke reparaties indien nodig.

warmtepomp buitenunit

Aandachtspunten voor het plaatsen van een buitenunit 

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je op moet letten wanneer je een buitenunit van een warmtepomp gaat plaatsen, zodat de werking van de warmtepomp optimaal blijft en dat de geluidsoverlast voor mensen in de buurt zo klein mogelijk blijft. Laten we eens kijken waar allemaal op gelet moet worden.

Controleer of je een vergunning nodig hebt 

Als eerste controleer je of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de buitenunit, het is verstandig om dit te doen voordat je de warmtepomp met buitenunit aan gaat schaffen. Per gemeente is het verschillend of er een vergunning nodig is, afhankelijk van de regels die gelden in jouw gemeente. Onderzoek je dit van tevoren, dan kan het een hoop gedoe achteraf besparen.

Bepaal de juiste afstand tussen binnen- en buitenunit

Het tweede punt waar je op moet letten gaat over de plaatsing van de binnen- en buitenunit. De afstand tussen deze twee is namelijk belangrijk voor een goede werking, over het algemeen geldt: hoe dichter bij elkaar, hoe beter de werking. Een te grote afstand kan namelijk zorgen voor verlies van het vermogen, wat leidt tot een minder effectieve werking en dus minder opbrengst. Let wel op dat je de twee units niet té dicht bij elkaar zet, de regels hiervoor zijn terug te vinden bij de fabrikant van de warmtepomp.

Buitenunit-warmtepomp-1.jpg

Hou rekening met jouw woning

Iedere woning is anders en daarom is het belangrijk om te kijken naar welke eigenschappen jouw specifieke woning heeft. Denk hierbij aan de grootte van de woning, hoeveel ramen er zijn en waar deze geplaatst zijn, de plaatsing van deuren en eventuele extra’s die het lastig kunnen maken om een buitenunit te plaatsen. Bovendien is het belangrijk dat de units op een plek geplaatst worden die makkelijk te bereiken is, mochten er reparaties nodig zijn.

Voorkom geluidsoverlast

Als laatste punt is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid geluidsoverlast, zowel voor jezelf als voor de mensen in de buurt. Een warmtepomp kan, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp, flink wat geluid produceren en dit kan als hinderlijk worden gezien door mensen in de buurt. Enkele tips voor het zo laag mogelijk houden van het geluidsniveau zijn om de unit op een dempende ondergrond te plaatsen of om een geluidswerende omkasting te gebruiken. Gelukkig zijn er speciale omkastingen voor warmtepompen beschikbaar.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Stappenplan voor installatie

Als je de locatie van de buitenunit hebt bepaald op basis van bovenstaande aandachtspunten, kun je de warmtepomp gaan plaatsen. Wil je een optimale werking met een goede plaatsing? Ga dan als volgt te werk:

1. Unit plaatsen

Wanneer je hebt gecheckt of er een vergunning nodig is en hebt gekozen waar de unit komt te staan, dan plaats je de unit op de gekozen plek. Zorg ervoor dat deze plek stevig is en dat de installatie recht staat om eventuele trillingen van de installatie en geluidsoverlast te voorkomen.

2. Installeren van de afvoer

Wanneer de unit goed op zijn plek staat, is het tijd om de afvoer te installeren. De afvoer van het water dat vrijkomt bij de werking van de warmtepomp moet namelijk goed afgevoerd kunnen worden voor een optimale werking. Zorg dat deze afvoer goed is aangesloten, waardoor je lekkages voorkomt.

3. Verbreden van de leiding 

Zodra ook de afvoer goed geregeld is, is het tijd voor het verbreden van de leidingen. Hierbij moeten de leidingen op de juiste lengte gesneden worden en moeten ze bovendien eventueel verbreed worden. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een goede verbinding tussen de binnenunit en de buitenunit.

4. Koelmiddelleidingen bevestigen

De volgende stap is om de koelmiddelleidingen te bevestigen, dit doe je tussen de binnenunit en de buitenunit. Zorg dat deze leidingen goed zijn vastgezet en dat ze goed geïsoleerd zijn om te voorkomen dat het vermogen van de units verminderd wordt.

5. Gaslek controle

Een ander belangrijk onderdeel is het uitvoeren van een gaslek controle. Dit is erg belangrijk, omdat je achteraf niet te maken wilt krijgen met functies die niet goed werken. Deze controle checkt of er geen fouten zijn in het systeem en is daardoor onmisbaar voor de efficiëntie en de veiligheid van de warmtepomp.

6. Voorzien van koelmiddel

Vervolgens plaats je het koelmiddel in het systeem. Hoe dit gedaan moet worden, is na te kijken bij de fabrikant. Het koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte in de warmtepomp verplaatst zal kunnen worden.

7. Koelleidingen aansluiten

Nadat je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, is het tijd om de koelleidingen aan te sluiten op zowel de binnenunit als de buitenunit. Zorg ervoor dat alle leidingen goed zijn aangesloten en goed zijn vastgedraaid om zo lekkages of andere defecten te voorkomen.

8. Bedrading 

Het laatste wat je moet doen aan de installatie zelf is de bedrading van de warmtepomp. Sluit hierbij de elektrische bedrading aan tussen de binnenunit en de buitenunit. Deze bedrading zorgt namelijk voor stoom en voor de communicatie tussen de twee units, waardoor ze op de juiste manier zullen samenwerken.

9. Controle of alles goed en veilig is

Als laatste is het belangrijk om te controleren of alles op de juiste manier geïnstalleerd is en of alles optimaal werkt. Test de werking van de warmtepomp om te zorgen dat er geen lekkages zijn en dat er geen defecten zijn. De warmtepomp zal immers op exact de juiste manier geïnstalleerd moeten zijn om een optimale werking te krijgen.

Buitenunit-warmtepomp-2.jpg

Buitenunit is niet altijd een goed idee

Een buitenunit bij een warmtepomp is in veel gevallen een goed idee, maar helaas niet in elk geval. In sommige gevallen zorgt een buitenunit voor te veel geluidsoverlast, vooral als je op een plek woont met veel mensen bij elkaar of als de warmtepomp dicht bij een kamer geplaatst is die stil moet zijn, bijvoorbeeld een slaapkamer. Ook als de buitenunit te dicht bij de buren geplaatst is, kan dit zorgen voor problemen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven beschikbaar, bijvoorbeeld het gebruik van een binnenunit of het gebruik van andere verwarmingssystemen. Een installateur of een professional kan altijd met je meekijken wat de beste optie is voor jouw situatie met jouw wensen en budget.

Veelgestelde vragen

Waar mag je de buitenunit van een warmtepomp plaatsen?

+
Je mag een buitenunit in principe overal zetten waar je wilt, zolang deze maar goed werkt en voor zo min mogelijk overlast zorgt. Denk hierbij aan het plaatsen in de voortuin, in de achtertuin, op het balkon of op een plat dak.

Hoe ver moet warmtepomp van buren staan?

+
De buitenunit van een warmtepomp moet ongeveer drie à vier meter van de rand van je tuin afstaan om te voldoen aan de geluidsnormen. Let op: dit gaat om een algemene inschatting en wellicht gelden er in jouw situatie andere regels,

Wat kost een buitenunit van een warmtepomp?

+
De kosten van een buitenunit van een warmtepomp zijn van veel verschillende factoren afhankelijk, zoals het merk, het type, het vermogen en de grootte. Er is dus geen simpel antwoord te geven op deze vraag, maar de prijs zal ergens in de duizenden euro’s liggen. Vraag daarom meerdere offertes aan of schakel een professional in die samen met jou kan kijken naar wat de beste optie is voor jouw specifieke situatie.

Offerte

Wanneer je een offerte aan gaat vragen zijn er verschillende aspecten waar je op dient te letten, bijvoorbeeld je eigen wensen, budget en de eigenschappen van de woning. Vaak is het aantrekkelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar na verloop van tijd is dit vaak niet de goedkoopste optie door onderhoud wat sneller nodig is of door een werking die niet goed aansluit bij jouw woning. Hierdoor is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier krijg je een goed inzicht in de beschikbare opties waardoor je beter een keuze kunt maken voor jouw situatie op basis van je eigen wensen en de eigenschappen van de woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.