Verwarmen met een all-electric warmtepomp? | Prijs en werking

Vraag je je af of een all-electric warmtepomp geschikt is voor jouw woning? Dan is het goed om te weten hoe deze warmtepomp precies werkt, wat de voorwaarden zijn voor een goede werking en hoeveel het gaat kosten. Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

all electric warmtepomp

Wat is een all electric warmtepomp?

Met een all-electric warmtepomp kun je je woning verwarmen zonder dat je hiervoor gas nodig hebt. De warmtepomp vervangt de cv-ketel volledig, waardoor je je huis op een duurzame manier kunt verwarmen en in sommige gevallen zelfs kunt koelen. Je CO2-uitstoot daalt met ongeveer 50 tot 65 procent. Bovendien voorziet de elektrische warmtepomp ook in warm water voor de keuken en badkamer. Andere voordelen zijn:

  • Je profiteert van maximale energiebesparing
  • De waarde van je woning stijgt
  • Je profiteert van warmtecomfort

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Een elektrische warmtepomp werkt op stroom om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De warmte wordt uit natuurlijke energiebronnen gehaald. Afhankelijk van het type warmtepomp wordt de warmte onttrokken uit de buitenlucht, bodem, ventilatielucht of het grondwater. De buitenunits van de warmtepompen werken hierbij samen met de binnenunits, om de warmte over te kunnen dragen aan de woning. Een all-electric warmtepomp werkt met lage temperatuur verwarming. Denk hierbij aan vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren in plaats van gewone radiatoren. 

Verschil tussen elektrische en hybride warmtepomp

Het grootste verschil tussen volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen is dat een hybride warmtepomp nog samenwerkt met de cv-ketel. Hierdoor ben je dus nog niet volledig van het gas af, waar dat bij een all-electric warmtepomp wel het geval is.

Wat kost een elektrische warmtepomp inclusief installatie?

De gemiddelde kosten voor een elektrische warmtepomp liggen tussen de € 4.000 en € 27.000, inclusief btw en installatie. De exacte kosten zijn afhankelijk van het soort warmtepomp en het vermogen. Zo is een warmtepomp die lucht als energiebron gebruikt een stuk goedkoper dan een bodemwarmtepomp. Bij een bodemwarmtepomp is de installatie complexer, doordat er gaten in de grond geboord moeten worden. Hierdoor kunnen de kosten flink oplopen. 

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Kom je in aanmerking voor subsidie?

Voor de meeste elektrische warmtepompen kun je een subsidie krijgen, behalve voor de lucht-lucht warmtepomp. Dit is een landelijke subsidie die is opgezet door de overheid, namelijk de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Hoe hoog het subsidiebedrag uitvalt, is afhankelijk van het type elektrische warmtepomp en het vermogen. Ook het energielabel speelt een rol. Vaak kun je tot 35% van de aankoopprijs als subsidie krijgen.

Is een elektrische warmtepomp rendabel?

Een elektrische warmtepomp is rendabel, mits je huis er klaar voor is. Wat een all-electric warmtepomp rendabel maakt, is dat elektriciteit goedkoper is dan gas. Bovendien heeft een warmtepomp een hoger rendement dan een cv-ketel. Een warmtepomp gaat efficiënter om met energie dan een cv-ketel. Met 1 kW opgenomen elektrisch vermogen produceert een warmtepomp gemiddeld 4 kW warmte. Dit wordt ook wel uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance), en in dit geval is de COP dus 4.

Een warmtepomp die werkt op lucht heeft een gemiddeld rendement van 140 tot 200 procent voor verwarming en 80 tot 140 procent voor warm water. Bij een bodemwarmtepomp loopt dit op tot 270 procent voor verwarming en 160 procent voor warm water. Het rendement van een cv-ketel is ongeveer 93 procent voor verwarming en 70 procent voor warm water, dus daar zitten grote verschillen tussen. 

Wat heb je nodig voor een all-electric warmtepomp?

Er zijn verschillende voorwaarden waar een woning aan moet voldoen om het meeste rendement uit een all-electric warmtepomp te halen. We hebben deze voorwaarden voor je op een rijtje gezet. Ga dus goed na of je woning aan deze punten voldoet voordat je besluit een volledig elektrische warmtepomp aan te schaffen. 

1. Een goed geïsoleerde woning

Redelijk tot zeer goede isolatie in je woning is een belangrijke voorwaarde om een warmtepomp goed te laten werken. Denk hierbij aan de juiste spouwmuur-, vloer- en dakisolatie. Ook goed isolerend glas kan niet ontbreken. Je hebt een isolatielaag nodig van minstens 8 tot 12 centimeter en wat betreft het glas heb je HR++ of triple glas nodig in de ruimtes in huis die je verwarmt.

Alles bij elkaar heeft de woning minimaal energielabel B nodig. Voor een nieuwbouwhuis geldt doorgaans wel dat deze voldoende geïsoleerd is. Bij woningen die gebouwd zijn vanaf 1992 is het zonder veel aanpassingen vaak wel mogelijk om een volledig elektrische warmtepomp te installeren. Het is dan wel belangrijk dat de woning voorzien is van HR++ glas.  

2. Lage temperatuur verwarming

Met een all-electric warmtepomp heb je een lage temperatuur verwarmingssysteem nodig. Wat houdt dit in? De woning moet op maximaal 40 graden, en dus op lage temperatuur, verwarmd kunnen worden. In sommige gevallen is het dus nodig om je verwarmingssysteem te vervangen, bijvoorbeeld door vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren, zodat de temperatuur van het verwarmingswater voldoet. 

3. Stroomaansluiting met genoeg vermogen

Een warmtepomp kan veel elektriciteit nodig hebben, vooral op koude dagen, en je meterkast moet genoeg vermogen hebben om dit op te kunnen vangen. Het kan dus nodig zijn om een grotere elektriciteitsaansluiting te plaatsen. Een drie fase aansluiting is dan voldoende. 

4. Voldoende ruimte voor de binnen- en buitenunit

De binnen- en buitenunit van de elektrische warmtepomp nemen aardig wat ruimte in beslag. Het is dus belangrijk dat je deze ruimte heb en dat ze op de juiste manier geïnstalleerd kunnen worden. Zo moet je rekening houden met een groot buffervat dat binnen wordt geplaatst.

Bij een lucht-water warmtepomp moet je ook voldoende ruimte hebben voor de buitenunit, die geen geluidsoverlast mag veroorzaken voor de buren en minimaal een halve meter van de erfgrens af moet staan. Bij een bodemwarmtepomp moet er dan weer voldoende ruimte zijn om te kunnen boren en leidingen te plaatsen. 

5. Goede ventilatie en kierdichte woning

De ventilator in huis is van invloed op de prestatie van warmtepompen. Het is dan ook belangrijk om een goed ventilatiesysteem te hebben, zoals een balansventilatiesysteem of vraaggestuurde ventilatie. Daarnaast is het belangrijk dat de woning redelijk kierdicht is, om warmteverlies zoveel mogelijk te voorkomen. Bij aansluitingen tussen de kozijnen en gevels en bij het dak kan sprake zijn van kieren. Het is dus belangrijk om hier goed naar te kijken en de nodige maatregelen te nemen wanneer de woning niet kierdicht is. 

elektrische warmtepomp

Welke soorten all electric warmtepompen zijn er?

Wanneer je de ruimtes in huis wilt verwarmen met een all-electric warmtepomp heb je de keuze uit verschillende modellen warmtepompen. De grootste verschillen tussen deze warmtepompen zitten in de warmtebron en de manier van verwarmen. Hieronder leggen we dit verder uit. 

1. Lucht-water warmtepomp

Een elektrische lucht-water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht. De buitenunit en binnenunit zijn met elkaar verbonden door middel van leidingen. Hier zit koudemiddel in die de warmte samenperst en vervolgens overdraagt aan de woning. Dit gebeurt door middel van verdampen en condenseren. 

2. All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp is de hybride versie van een lucht-water warmtepomp. Deze is dus nog niet volledig elektrisch, maar dient als tussenstap en kan later als volledig elektrische warmtepomp in gebruik worden genomen. Met een all-electric ready hybride warmtepomp wordt wel een groot deel verwarmd met het apparaat, maar wanneer nodig springt de cv-ketel nog bij. Veel mensen maken deze keuze als ze hun woning in stappen willen verduurzamen

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit de grond of uit grondwater. Tijdens de installatie van de warmtepomp moet er een bron worden geboord. Dit neemt meer tijd in beslag en vereist een hogere investering dan de andere soorten warmtepompen, maar daar staat tegenover dat het rendement hoger ligt.

Ontvang kosteloos offertes voor een all-electric warmtepomp

Wil je ook op een energiezuinige manier verwarmen en voldoet je woning aan de voorwaarden? Dan biedt een all-electric warmtepomp een goede oplossing. Ontdek wat de kosten zijn door heel makkelijk onderstaand formulier in te vullen. Geef je wensen door, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.