Werkt de lucht-water warmtepomp bij vorst?

In de winter wil je natuurlijk juist dat het wat warmer is in je woning. In deze tijd, waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, zijn lucht-water warmtepompen een populaire keuze geworden voor verwarmingssystemen. Maar hoe goed werken ze bij vorst?

lucht-water warmtepomp bij vorst

Hoe werkt een warmtepomp in de winter?

Een warmtepomp werkt op basis van warmteoverdracht. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die warmte produceren, haalt een warmtepomp energie uit de buitenlucht, zelfs wanneer het koud is. Dit betekent dat de werking van je warmtepomp in de winter niet verschilt van de werking van je warmtepomp in andere seizoenen.

Kan een warmtepomp tegen vorst?

Of een warmtepomp tegen vorst kan, is een belangrijk aspect om te overwegen. Over het algemeen kunnen de meeste soorten warmtepompen goed omgaan met lage temperaturen. Echter heeft de buitenunit mogelijk wat meer onderhoud nodig en kan deze zelfs bevriezen. Dit deel wordt dan ook het meest blootgesteld aan de kou. Wanneer de temperatuur onder het vriespunt daalt, kan vocht in de buitenunit bevriezen en problemen veroorzaken.

Wat doet een lucht-water warmtepomp als het vriest?

Een lucht-water warmtepomp kan verrassend goed werken, zelfs bij temperaturen tot -20 graden Celsius. Dit betekent dat er niet veel verandert in de werking van een lucht-water warmtepomp bij vrieskou. Voor meer informatie over lucht-water warmtepompen, kun je ons artikel over dit type warmtepomp bekijken.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoger verbruik en minder rendement in winter

Hoewel een warmtepomp blijft werken zolang het koudemiddel warmer is dan de buitentemperatuur, vereisen lagere temperaturen meer elektriciteit om te verwarmen. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en dus ook een hogere energierekening. Daarnaast betekent dit vaak een verminderd rendement van de warmtepomp in de winter.

Hoe werkt de hybride warmtepomp in de winter?

Een hybride warmtepomp is niet volledig afhankelijk van elektriciteit. Een hybride warmtepomp is eigenlijk een lucht-water warmtepomp waarbij de cv-ketel nog bijspringt als het erg koud is buiten. Ook voor warm water kan de cv-ketel bijspringen om de gewenste temperatuur van je water te behalen.  Dit is bij lage temperaturen dan ook een groot voordeel van de hybride warmtepomp.

Goed alternatief met de kou

In sommige gevallen is een hybride lucht-water warmtepomp dan ook een betere keuze dan een all-electric warmtepomp. Dit geldt voornamelijk wanneer het erg koud wordt, bijvoorbeeld in bepaalde regio’s. Echter is een hybride warmtepomp ook een betere keuze wanneer je woning minder goed geïsoleerd is.

Tips voor lucht-water warmtepomp klaarmaken voor vrieskou

Ondanks dat een warmtepomp nadelige gevolgen kan hebben bij lage temperaturen, kun je goed onderhoud plegen zodat je warmtepomp goed zal blijven werken. Om ervoor te zorgen dat je lucht-water warmtepomp optimaal blijft functioneren in de winter, vind je hieronder enkele, belangrijke tips voor het onderhoud en voorbereiding.

Tip 1: Roosters niet laten bevriezen

Roosters spelen een essentiële rol bij de werking van je lucht-water warmtepomp door de luchttoevoer te reguleren en te zorgen voor een goede ventilatie van het systeem. Het is daarom belangrijk om je roosters regelmatig te reinigen. Dit komt doordat sneeuw en bladeren in de roosters kunnen gaan zitten. Wanneer je de roosters dan niet reinigt, kunnen deze sneeuw en bladeren vast gaan vriezen wat de luchttoevoer belemmert. Als de luchttoevoer belemmerd wordt, kan dit weer leiden tot verminderde prestaties en een minder efficiënte werking van het verwarmingssysteem.

Tip 2: Sneeuw- en ijsvrij houden

Zorg ervoor dat de buitenunit vrij is van sneeuw en ijs en dat de waterafvoer niet geblokkeerd is. Op die manier kan je warmtepomp optimaal blijven presteren. Bovendien moet je zorgen dat er geen sneeuw en ijs op je warmtepomp blijven liggen. Wanneer je dit wel laat liggen, kan dit ervoor zorgen dat je warmtepomp volledig uitvalt. Controleer daarom de buitenunit regelmatig, vooral na sneeuwval of ijzen, en verwijder eventuele ophopingen van sneeuw, ijs en vuil. Gebruik hiervoor een zachte bezem of borstel.

Niet koud in huis laten worden

Wanneer de temperaturen buiten dalen, kan het verleidelijk zijn om de verwarming in je woning uit te schakelen om energie te besparen. Echter kan het laten afkoelen van je woning leiden tot nadelen voor je warmtepompsysteem. Daarom is het belangrijk om continuïteit te behouden wat betreft de temperatuur, ondanks dat warmtepompen iets langer nodig hebben om je woning op te warmen. Op die manier zorg je voor een efficiënter energieverbruik, een comfortabeler binnenklimaat en minder stress op het systeem.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.