Warmtepomp water-water | Werking en kosten

Warmtepompen zijn een duurzame oplossing voor verwarmingssystemen. Een water-water warmtepomp is één van de opties. In dit artikel bespreken we de werking van een water-water warmtepomp, de kosten ervan en andere belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan.

water-water warmtepomp

Hoe werkt een water-water warmtepomp: Anders dan geothermische of grondwater warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt het grondwater als warmtebron om een gebouw te verwarmen. De waterpomp haalt warmte uit het grondwater met behulp van een gesloten systeem van buizen gevuld met een warmtedragende vloeistof. Echter werkt de water-water niet hetzelfde als een geothermische of grondwarmte pomp.

1. Open of gesloten bodem bron

Er zijn twee soorten bodembronnen die gebruikt kunnen worden: open en gesloten. Bij een open bron wordt direct grondwater gebruikt, terwijl bij een gesloten bron een buizensysteem met brine wordt gebruikt. Een water-water warmtepomp gebruikt bij een open bron bijvoorbeeld water uit diepere grondlagen of mogelijk uit een rivier of kanaal. Een water-water warmtepomp die aan een gesloten bodembron gekoppeld zit, pompt een mengsel van water en een antivriesmiddeloplossing rond.

2. Horizontaal of verticaal systeem

Een water-water warmtepomp kan op twee verschillende manieren worden geïnstalleerd: horizontaal en verticaal. Horizontale systemen bevinden zich relatief ondiep met een groot oppervlak, terwijl verticale systemen dieper gaan met een kleiner oppervlak en twee putten.

3. Hoe diep boren voor een optimale werking?

Bij een horizontaal systeem ligt de bron meestal tussen de 80 en 100 centimeter onder de grond, terwijl bij een verticaal systeem de putten tussen de 40 en 160 meter diep kunnen zijn. Dit is afhankelijk van de locatie van het grondwater. Wanneer je dieper boort, vermindert dit de invloed van buitentemperaturen van de bron.

Wat kost een water-water warmtepomp?

De kosten van een warmtepomp zijn afhankelijk van welk systeem je kiest. Gemiddeld kost een water-water warmtepomp tussen de € 13000 en € 17000 inclusief BTW en montage. Dit is relatief duur vergeleken met andere warmtepompen. Dat komt omdat een water-water warmtepomp de bodem als warmtepomp gebruikt, wat het een efficiëntere warmtepomp maakt.

Subsidie mogelijkheden

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is van toepassing wanneer je een water-water warmtepomp aan gaat schaffen. Sinds 2024 moet het energielabel minstens A++ zijn om in aanmerking te komen voor subsidie.

Overige kosten voor de warmtepomp

Naast de aanschafkosten, zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de vergunning voor het gebruik van grondwater en eventuele kosten voor diep boren. Onderhoud vormt ook een belangrijk aspect van de warmtepomp kosten.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vul het offerteformulier in. Het is gratis en vrijblijvend.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Voordelen en nadelen van dit type warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Bij de aanschaf is het belangrijk dat je voor de voor- en nadelen goed afweegt. Zo dus ook bij een water-water warmtepomp.

Voordelen

Enkele voordelen zijn onder andere het hoge en consistente rendement, de mogelijkheid om zowel te koelen als te verwarmen en de water-water warmtepomp zorgt voor weinig geluidsoverlast

Nadelen

Belangrijke nadelen om rekening mee te houden zijn onder andere de hoge prijs, het feit dat je vaak vergunningen nodig hebt en dat je de water-water warmtepomp niet overal zomaar kunt plaatsen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Waarom wens je een warmtepomp?
2*. Welk type warmtepomp wens je?
3*. Wat is je geschat budget voor de warmtepompinstallatie?
4*. Wanneer wil je een warmtepomp laten installeren?
5. Projectomschrijving
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.